I helgen fick det bli morotskaka på höjden. Det svarta var kolasås, som snarare blev en kräm och vägrade att rinna ut över kanterna sådär snyggt som det var tänkt. Kolasåsen gjorde jag på kondenserad mjölk som jag kokade i närmare fyra timmar i burken, spädde med grädde och färgade med gelefärg.
Recept hittar du längst ned.
Tyvärr blev ju kolasåsen en kräm som inte bara vägrade att rinna, den förstörde dessutom lite av tårtans fina skarpa kanter.
Som du säkert förstår så blev det alltså ingen sockerpasta på den här tårtan, den är bara täckt med frosting som består av smör, Filadelphiaost, citronsaft och florsocker. Jag färgade in den med turkos gelefärg.
De små blommorna ar jag gjort med hjälp av en rosutstickare, det måste vara det mest mångfaldiga verktyget jag någonsin köpt eftersom det kan användas till så mycket. Den stora blomman är hopsatt med floristtråd, kronblad för kronblad och ska föreställa en vallmo. Trådade blommor blir väldigt vackra, men att sätta ihop dem är minst sagt... svårt.
Recept
3,5 dl vetemjöl
5,5 dl finrivna morötter
1,75 dl flytande smör
1,25 tsk bikarbonat
1,25 tsk bakpulver
0,5 msk mald kanel
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk salt
3 dl strösocker
3 ägg, rumstempererade
2 tsk vaniljsocker
Citronfrosting:
250 gram osaltat, rumstempererat smör
200 gram Philadelphia ost (cream cheese)
saft från 1 citron
2 msk vatten
8-10 dl florsocker
Kolasås:
En burk kondenserad mjölk kokas ca 2,5-3 timmar.
Ta bort pappret och allt klister från burken innan du stoppar den i en kastrull med kallt vatten som täcker hela burken. Koka därefter upp och låt koka. Ju längre du kokar, desto tjockare blir kolan och mer grädde behövs för att göra sås av den. Fyra timmar, som jag kokade, var alldeles för länge!
Gör så här:TårtbottnarSätt ugnen på 175 grader.
Smöra och mjöla 6 st engångsaluminiumformar med 15 cm i diameter.
Sikta ihop de torra ingredienserna utom sockret.
Riv morötterna fint.
Rör ihop smör och socker till en porös massa. Jag använde min hushållsassistent med det platta verktyget.
Rör sedan ner de övriga torra ingredienserna. Fördela ut smeten i formarna och baka i cirka 30 minuter. Ta ut kakorna när provstickan är helt torr efter test. Låt svalna lite i formarna under en bakduk. Stjälp sedan upp dem på galler så att de svalnar helt.
FrostingRör ihop rumsvarmt smör, filadelfiaost, citronsaft och vatten till en mjuk massa, tillsätt sedan florsockret. Du kan Färga in frostingen med karamellfärg eller gelefärg.
Sätt ihop tårtan med ca en centimeter tjock frosting mellan varje lager. Jag använde bara fem av de sex bottnarna. Spackla eller spritsa tårtan med resterande frosting och häll sedan över kolasåsen. Det som blir över kan du servera bredvid i en skål. Jag rekommenderar inte att du färgar den svart för trots att jag hade extra svart färg blev den inte riktigt svart och dessutom tog den smak av färgen.
Ursprungsreceptet hittade jag
här.Hur man får en rak tårtaLite längre upp pratade jag om att spackla tårtan. Det tog mig ett tag att förstå att det är precis som när man tapetserar, grundarbetet är verkligen A och O. Har inte tårtan en vacker form finns det ingen sockerpasta i världen som kommer att ge den en vacker form.
Det här är de verktyg jag införskaffat och som jag tycker har gjort hela skillnaden.
Längst upp på bilden är en helt vanlig spatel (heter de väl?). Själva bladet är ca 20 cm långt och det underlättar naturligtvis när man ska bre på smörkräm och liknande. Längre fram i bilden en spackel som inte är avsedd för att användas på matvaror utan på just väggar, mitt bästa tårtverktyg! Den har också ett blad som är ca 20 cm vilket gör att man lätt kan dra den utmed tårtans kant och få till en jämn och fin kant. Jag har oljat in trähandtaget så att den inte blir förstörd av allt diskande. Det är absolut det bästa jag någonsin köpt. För en ringa summa.
På bakbutiker säljer de svindyra tårtfat som snurrar "turntable, de är inte speciellt vackra och det enda de kan användas till är just för dekoration av tårtor. De kostar från 200 kr och uppåt. Att kunna snurra tårtan är extremt bra bland annat när man spacklar den. Men man snurrar den precis lika bra, fast förmodligen lite stadigare och bättre, på
IKEAS Snudda för 49 kronor.
För första gången någonsin blev jag riktigt nöjd med tårtans form efter jag spackat den med frostingen. Jag provade nämligen att göra tårtan upp och ned, vilket innebär precis just det. Istället för att kämpa med att få toppen av tårtan rak och slät, breder man helt enkelt ut frostingen på ett bakplåtspapper istället för på översta lagret som vanligt. Man ser till att få det någorlunda jämtjockt, ca en cm, och så att cirkelns omkrets ungefär motsvarar tårtans plus någon cm. Sedan lägger man på översta lagret av tårtan, ovansidan nedåt alltså, fortsätter att fylla tårtan lager för lager, och spacklar som man brukar. När man sedan är nöjd med tårtans form vänder man tårtan upp och ned, eller ned och upp som det ju blir, och ställer den samtidigt på ett tårtfat. Sedan tar man försiktigt bort bakplåtspappret och vips så har man en helt perfekt tårta!