Quantcast
Channel: MOMA - SWEETER WITH SUGAR
Viewing all 339 articles
Browse latest View live

80 dagar till jul!?

$
0
0

Jag kan inte riktigt fatta att det är så, men tiden springer iväg och snart är det jul. Själv ser jag fram emot att få vara ledig och baka en massa jultårtor. Men innan dess kommer den här mysiga tiden då man med gott samvete kan sätta sig i pysselvrån och bara skapa. Tyvärr är det mestadels på helgerna det inträffar och som bekant ska allt annat också ske då.



Project life

$
0
0

Mitt Project life-skapande har legat nere ett tag nu. Inte så mycket för att jag inte velat utan mer för att jag inte haft tid. I helgen han jag doc med ett par sidor, de första av många från vår rad trip i somras. Tyvärr tycker jag det är svårt att fota när man har allt i plastfickor så det är suddiga bilder jag bjuder på.

Jag har använt bakgrundspapper som jag klippt till av gamla restbitar. Det mest är dock från Nikki Sivils Lil Monsters, en serie som passar perfekt till det här temat. Speciellt med tanke på att min snälla, blyga dotter lyckades bli avstängd från vattenruschkanan på Lysingsbadet. Fråga mig inte hur hon bar sig åt, för det förtäljer inte riktigt historien.

Morotstårta med kolasås

$
0
0

I helgen fick det bli morotskaka på höjden. Det svarta var kolasås, som snarare blev en kräm och vägrade att rinna ut över kanterna sådär snyggt som det var tänkt. Kolasåsen gjorde jag på kondenserad mjölk som jag kokade i närmare fyra timmar i burken, spädde med grädde och färgade med gelefärg.

Recept hittar du längst ned.



Tyvärr blev ju kolasåsen en kräm som inte bara vägrade att rinna, den förstörde dessutom lite av tårtans fina skarpa kanter.



Som du säkert förstår så blev det alltså ingen sockerpasta på den här tårtan, den är bara täckt med frosting som består av smör, Filadelphiaost, citronsaft och florsocker. Jag färgade in den med turkos gelefärg.




De små blommorna ar jag gjort med hjälp av en rosutstickare, det måste vara det mest mångfaldiga verktyget jag någonsin köpt eftersom det kan användas till så mycket. Den stora blomman är hopsatt med floristtråd, kronblad för kronblad och ska föreställa en vallmo. Trådade blommor blir väldigt vackra, men att sätta ihop dem är minst sagt... svårt.






Recept

3,5 dl vetemjöl
5,5 dl finrivna morötter
1,75 dl flytande smör
1,25 tsk bikarbonat
1,25 tsk bakpulver
0,5 msk mald kanel
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk salt
3 dl strösocker
3 ägg, rumstempererade
2 tsk vaniljsocker

Citronfrosting:
250 gram osaltat, rumstempererat smör
200 gram Philadelphia ost (cream cheese)
saft från 1 citron
2 msk vatten
8-10 dl florsocker

Kolasås:
En burk kondenserad mjölk kokas ca 2,5-3 timmar.
Ta bort pappret och allt klister från burken innan du stoppar den i en kastrull med kallt vatten som täcker hela burken. Koka därefter upp och låt koka. Ju längre du kokar, desto tjockare blir kolan och mer grädde behövs för att göra sås av den. Fyra timmar, som jag kokade, var alldeles för länge!



Gör så här:
Tårtbottnar
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och mjöla 6 st engångsaluminiumformar med 15 cm i diameter.

Sikta ihop de torra ingredienserna utom sockret.
Riv morötterna fint.

Rör ihop smör och socker till en porös massa. Jag använde min hushållsassistent med det platta verktyget.

Rör sedan ner de övriga torra ingredienserna. Fördela ut smeten i formarna och baka i cirka 30 minuter. Ta ut kakorna när provstickan är helt torr efter test. Låt svalna lite i formarna under en bakduk. Stjälp sedan upp dem på galler så att de svalnar helt.

Frosting
Rör ihop rumsvarmt smör, filadelfiaost, citronsaft och vatten till en mjuk massa, tillsätt sedan florsockret. Du kan Färga in frostingen med karamellfärg eller gelefärg.

Sätt ihop tårtan med ca en centimeter tjock frosting mellan varje lager. Jag använde bara fem av de sex bottnarna. Spackla eller spritsa tårtan med resterande frosting och häll sedan över kolasåsen. Det som blir över kan du servera bredvid i en skål. Jag rekommenderar inte att du färgar den svart för trots att jag hade extra svart färg blev den inte riktigt svart och dessutom tog den smak av färgen.

Ursprungsreceptet hittade jag här.


Hur man får en rak tårta
Lite längre upp pratade jag om att spackla tårtan. Det tog mig ett tag att förstå att det är precis som när man tapetserar, grundarbetet är verkligen A och O. Har inte tårtan en vacker form finns det ingen sockerpasta i världen som kommer att ge den en vacker form.

Det här är de verktyg jag införskaffat och som jag tycker har gjort hela skillnaden.


Längst upp på bilden är en helt vanlig spatel (heter de väl?). Själva bladet är ca 20 cm långt och det underlättar naturligtvis när man ska bre på smörkräm och liknande. Längre fram i bilden en spackel som inte är avsedd för att användas på matvaror utan på just väggar, mitt bästa tårtverktyg! Den har också ett blad som är ca 20 cm vilket gör att man lätt kan dra den utmed tårtans kant och få till en jämn och fin kant. Jag har oljat in trähandtaget så att den inte blir förstörd av allt diskande. Det är absolut det bästa jag någonsin köpt. För en ringa summa.

På bakbutiker säljer de svindyra tårtfat som snurrar "turntable, de är inte speciellt vackra och det enda de kan användas till är just för dekoration av tårtor. De kostar från 200 kr och uppåt. Att kunna snurra tårtan är extremt bra bland annat när man spacklar den. Men man snurrar den precis lika bra, fast förmodligen lite stadigare och bättre, på IKEAS Snudda för 49 kronor.

För första gången någonsin blev jag riktigt nöjd med tårtans form efter jag spackat den med frostingen. Jag provade nämligen att göra tårtan upp och ned, vilket innebär precis just det. Istället för att kämpa med att få toppen av tårtan rak och slät, breder man helt enkelt ut frostingen på ett bakplåtspapper istället för på översta lagret som vanligt. Man ser till att få det någorlunda jämtjockt, ca en cm, och så att cirkelns omkrets ungefär motsvarar tårtans plus någon cm. Sedan lägger man på översta lagret av tårtan, ovansidan nedåt alltså, fortsätter att fylla tårtan lager för lager, och spacklar som man brukar. När man sedan är nöjd med tårtans form vänder man tårtan upp och ned, eller ned och upp som det ju blir, och ställer den samtidigt på ett tårtfat. Sedan tar man försiktigt bort bakplåtspappret och vips så har man en helt perfekt tårta!

Ett litet julkort till

$
0
0
Det här julkortet gjorde jag för AOS-tidningen som i helgen hade vellum som tema. Jag har faktiskt inte använt vellum utan bakplåtspapper istället. Det är mitt lilla trick för att få alla invecklade dies att släppa från pappret. Här fick det bli en skir bakgrund till de två stämpelmotiven som du självklart hittar på www.momas.se 


Flower paste peony tutorial

$
0
0

Att göra en pion av sockerpasta, eller i det här fallet flower paste, är egentligen inte speciellt svårt men du behöver ha lite tålamod. Flower paste är en mer elastisk variant av sockerpasta, du kan antingen köpa färdigt eller så kan du tillsätta CMC till sockerpastan. CMC är ett pulver man köper i butiker som säljer bakprylar. Jag har gjort egen sockerpasta, det är mer ekonomiskt så, och jag har tillsatt CMC till den. Jag har inget att jämföra med för jag har aldrig köpt färdig massa, men jag är mycket nöjd med min variant. Både ekonomiskt och funktionsmässig.

Det här är min första pion, så det finns absolut förbättringspotential. Jag har inte använt en pionutstickare, istället har jag använt det jag har, en vallmoutstickare. Att köpa utstickare för varje blomma är både kostsamt och platskrävande och därför är det bra om man kan hitta fler användningsområden för det man redan har.

Så här gjorde jag
Det här är de saker jag använde (från vänster till höger):
1. Skumdynor. En mjuk och en som är lite fastare.
2. Kavel
3. "Ball tool"
4. Rosa gelefärg
5. Tandpetare
6. Vatten och en pensel
7. Vallmoutstickare, 2 olika storlekar. Den vita platta saken bredvid är en veiner. Den använde jag inte.
9. Flowerpaste. OBS! Förvara den i tätslutande plastpåse, den torkar snabbt!
Jag använde även en äggkartong att sticka ner blomman i medan jag arbetade med bladen, lite hushållspapper, lite florsocker så att inte degen skulle klibba, samt två bitar clingfilm/plastfolie.

Jag började med att färga in en mindre bit av pastan med rosa gelefärg. Jag knådade inte in färgen jämt utan lät den vara lite marmorerad. 

Sedan formade jag en lagom stor kula, ca 2-3 cm i diameter. Jag stack in en tandpetare, även om jag visste att den skulle lossa.

Degen kavlar jag ut så tunt att jag kan se mönstret från bakunderlägget genom det. 

När jag stuckit ut mitt första kronblad lade jag den utkavlade degen mellan plastfolien för att degen inte skulle torka. 

Som du ser behövdes inte riktigt hela kronbladet till den stoleken jag valde på blomman.

Jag lade kronbladet på den hårdare av de två skumdynorna. Med smala ändan av bollverktyget tunnade jag ut yttersta kanten av kronbladet så att det liksom lockar sig lite. Det här kan man behöva träna på lite om man är ovan.  Ett tips är att se till att kronbladet är riktigt torrt så inte bollen fastnar i det. 

Jag flyttade kornbladet till den mjukare skumdynan, vände på bollverktyget till den tjockare sidan och tryckte med en cirkulär rörelse i mitten på kronbladet. Detta ger kronbladet en rundad form som bättre passar mot degkulan som den ska sättas fast på. 

Jag penslade vatten på nedre delen av kronbladet och tryckte fast det mot degkulan. Många använder ätbart klister för detta eller så kan man göra eget klister med CMC men jag tycker att vatten räcker ganska långt. 

Jag fortsatte att trycka fast kronblad runt hela kulan så att den doldes helt. 

Sedan fortsatte jag att sätta fast en andra rad av kronblad.

Det är bara att sätta dit kronblad efter kronblad, på samma vis som de första. 

När min lilla deg inte längre var tillräckligt stor tog jag en bit vit deg och knådade ihop, återigen så att degen blev marmorerad, fast nu ljusare. 



Jag satte fast ännu fler kronblad. När blomman var så här stor tyckte jag det var dags att byta utstickare och använda den andra som är lite större och har en lite annan form upptill. 

Pincipen är den samma som från början. "Krulla" den yttersta kanten, gör bladet lite runt och klistra fast på blomman. Jag nöp bort den nedersta spetsen av kronbladet för annars blev den lite för lång för min blomma. 

När jag kände mig nöjd med blommans storlek ställde jag den i en fruktskål med galler och stöttade upp kronbladen med lite hushållspapper där jag tyckte att det behövdes. Jag låter blomman torka minst ett dygn, gärna längre. Sedan förvarar jag den i ett skåp, på ett fat. Inte i någon lufttät burk eller plastpåse, då finns risken att den mjuknar.

Som jag nämnde i början lossade tandpetaren medan jag arbetade på blomman. Jag tog lite vatten på den och stack in den igen i botten. Tandpetaren kan man korta av lite med en sax om det behövs, men den är väldigt bra att ha för att sätta fast den tunga blomman på tårtan. 

Muffins fast cheesecake

$
0
0

Cheesecake kan vara något av det godaste som finns. Speciellt den där enkla sorten som man svänger ihop snabbt och inte ens behöver en ugn till. Det finns  något extra gott i det enkla, tycker du inte?

Jag hade en helt annan tanke med de här små portions cheesecaken som slutligen, efter ett par misslyckade test fick hamna i mufinsformar. Tyvärr blir det sällan som jag tänkt när jag är i köket.

Recept

Botten
200 g oreokex
50 g mjukt smör

Cheesecakefyllning
200 g philadelphiaost
250 g  ricottaost
2 dl strösocker
3 dl vispgrädde, 40%
3 tsk vaniljsocker


Ta bort fyllningen ur hälften av orekexen. Krossa eller mixa alla kex, även de med fyllningen kvar. Tillsätt det mjuka smöret och mixa ihop. 


Fördela ut kaksmulorna/degen i ca 10 st normalstora muffinsformar. 
Ställ in i kylen medan du gör iordning smeten.


Vispa ihop ostarna, grädden strösockret och vaniljsockret. Jag vispade ganska hårt, så att skeden lämnade tydliga märken i smeten när jag rörde om. Jag tillsatte även lite gelefärg för att få en vackert rosa nyans.


Fördela ut smeten i muffinsformar som du lagt i en muffinsplåt, jämna till toppen något. Stoppa in i frysen och låt stå i ca 3-4 timmar. Ta fram muffinsen, dra försiktigt bort pappret. Låt stå i rumstemperatur i ca 20 minuter innan du serverar.

Vill du göra dekorationer av sockerpasta lägger du på dessa precis innan servering då de annars kan mjukna av cheesecaken.




Arlas chokladcheesecake och så något annat med choklad.

$
0
0

Visst ser det så gott ut att det riktigt vattnas i munnen?

Det var det inte kan jag tala om. Absolut inte. Så jag kommer inte länka till detta recept eller tala om hur jag gjorde.

Däremot gjorde jag något annat som såg väldigt snarlikt ut i samma söta små loppisfynd till glas och det var grymt gott! Så receptet till det kommer här:

Recept
150 g god ljus choklad
2 dl vispad grädde
1 msk gelatinpulver som blandas och löses upp enligt instruktioner på paketet.
en rejäl skvätt rom
Ett par Digestivekex
Konserverade körsbär

Smält chokladen över vattenbad.
Vispa grädden ganska hård.
Blanda försiktigt ner den avsvalnade chokladen i grädden och tillsätt också gelatinet samt romen.
Låt stå kallt ca 1 timme.
Servera med smulor av Digestive och några körsbär.

Jo, jag inser att detta förmodligen är en variant av ganasch. Fast jag vet faktiskt inte.

Magnolia och en ros kanske?

$
0
0

Igår var vi riktigt produktiva, jag och min lilla familj. Jag började dagen med lite shopping på Willys. Och på tal om det, här kommer ett litet tips till dig som bakar och gör, i likhet med mig, av med mycket florsocker, så är priset på nämnda vara endast 10 kr hos Willys medan det kostar 16 på Coop. Efter min shoppingtripp åkte vi iväg för att titta på bilar och när alla bilbutiker stängt och vi nästan blivit utkastade åkte vi hem. Tim lagade mat och jag och Isabel bakade och därefter hann jag även med att modellera några blommor. Det är inte dåligt för ett dagsverke.

Eftersom jag oftast bakar tårtbotten i engångsformar för att bottnarna inte ska bli så stora så går det oftast att provsmaka dem innan montering. Gårdagens tårtbottnar fick med beröm godkänt av dottern så nu ska det bli spännande att se om även tårtan får godkänt.


Jag siktade på en öppen ros med den här blomman, men sedan kunde jag inte riktigt bestämma mig vilken form på kronbladen jag tyckte var snyggast eller... mja, mer ärligt, så hade jag liksom inte så mycket att säga till om eftersom jag fortfarande inte har full kontroll över resultatet av att tunna ut bladen med bollverktyget. Däremot är jag ganska nöjd med själva mitten av blomman.


Här har jag försökt mig på att göra en Magnolia. Eftersom jag inte har de rätta utstickarna fick jag använda det jag hade och improvisera. Jag är faktiskt ganska stolt över mig själv i just det hänseendet.




Wild Africa

$
0
0

I helgen hade vi besök av min söta svägerska och jag passade självklart på att bjuda på tårta. Hon hade ju faktiskt fyllt år och det är ju en anledning så god som någon. Jag hade förstås bjudit på tårta även om om hon inte hade fyllt år och faktiskt även om hon inte ens hade kommit. Jag ville nämligen testa att baka en fyrkantig tårta.

Jag måste nog erkänna att det inte alls var lättare att baka en fyrkantig tårta, inte heller var det lättare att klä den i sockerpasta och det var dessutom helt omöjligt att få hjärnan att föreställa sig den fyrkantig.

Men, det kan mycket väl vara så att denna tårtan är den godaste jag bakat. Någonsin. I alla fall tycker jag det och Isabel med, fast hon gillade tårtan bäst innan den blev tårta, när den bara bestod av tårtbottnar. Originalreceptet kommer från Lomelinos Tårtor. Jag har förstås inte kunnat hålla mig till receptet utan ändrat lite på den. Längre ned hittar du min variant.








Recept - Wild Africatårta

Nej, originalreceptet heter inte så, min version heter så, du kommer snart få veta varför.

Kaffe och valnötsbotten

  • 2 msk snabbkaffepulver
  • 3 msk hett vatten
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 5 ägg
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 100 g rostade, finmalda valnötter
  • 2.5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat


Gör såhär:
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och mjöla 4 st engångsformar, de som är avsedda att frysa ned bär och matrester i. 
Blanda ihop vatten och snabbkaffe.
Vispa ihop smör och socker, tillsätt äggen, ett i sänder, och vispa poröst.
Rör ihop de torra ingredienserna ordentligt och vispa sedan ned dem i äggen. Vispa ordentligt tills allt blandats. Tillsätt det avsvalnade kaffet. 

Fördela ut smeten i de fyra formarna och grädda dem i cirka 25 minuter. Låt dem svalna lite innan du stjälper upp dem på galler.

Jag använde tre av bottnarna. Den fjärde provsmakade vi lite på och frös sedan ned. Jag delade mina bottnar, men när tårtan var klar och den bestod av sex lager så insåg vi att det faktiskt hade räckt med tre lager, dvs att inte dela på dem. Detta då krämen var så smakrik och tog över lite för mycket när det blev så många lager. 



Kräm
Jag behövde mer än det som står i receptet nedan, men då hade jag fler lager och jag spacklade tårtan ganska tjockt för att den skulle få en rak och fin form. I mitt nästa inlägg ska jag visa hur jag gjorde det.


  • 3 msk snabbkaffe
  • 3 msk hett vatten
  • 300 g rumsvarmt normalsaltat smör
  • 4 dl florsocker
  • 5 msk grädde
  • 4-5 msk Wild Africa kaffelikör typ Bailys.
  • 2 msk WA att pensla bottnarna med
Vispa smöret i några minuter. Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa till en slät kräm.

Montering
Fyll tårtan med ganska tunna lager av kräm. Använd överskottet till att spacka tårtan runt om eller som frosting om du inte vill klä tårtan med sockerpasta. 

Momas & Spellbinders on layouts

$
0
0

Most people would probably not consider dies and stamped images belonging primarily on scrapbook pages. I don´t quite agree. I love to use Momas digistamps om layouts, in fact, when I draw them I always think about how they would look on my layouts.  And you have to admit that the motive on this one is a perfect match for the photo. You might event think I made it with the photo in mind, but I did´nt. How ever I have always loved poppies so it might not be such a big coincidence after all.

As you can see I have also used quite a few dies from Spellbinders on this layout. The beautiful wave shaped bottom of the photo matte, the letters, the banner behind the letters, and the round doily shape. In the bottom of this post you will find the links to the dies.







Materials used:
Momas stamp set Summer time blossoms

Spellbinders Curved borders one
Spellbinders Font One Upper case
Spellbinders Ribbon Banners
Spellbinders Vintage Lace Motifs

Hur du gör en rak tårta

$
0
0
Att få till en tårta som har raka kanter och en vacker rak topp, gärna med riktigt skarp kant mellan toppen och sidorna, är bland det svåraste jag stött på hittills i tårtbakandets förunderliga värld. Jag vet inte hur många filmer och tips jag gick igenom innan jag kom fram till att det här är den bästa metoden för mig. Nedan visar jag hur jag gör, denna gång är det en fyrkantig tårta, men metoden är exakt den samma med en rund tårta, bara lite enklare då du slipper hörnen.

Bra verktyg att ha är dessa:
Jag använder mig av ett snurrande fat från IKEA som heter Snudda och kostar strax under en 50-lapp. Jag har en spatel avsedd för tårtor och en spackelgrej som är avsedd för färg och köpt i en färghandel. Dessutom har jag en degskrapa i plåt som är lite mindre och behändig att ha just för hörnen. 


Dela din tårtbotten efter tycke och smak. Jag har bakat mina bottnar i engångsformar och behövde därför bara jämna till toppen och dela varje bit i två lager.

Klipp till en bit smörpapper som är något större än dina tårtbottnar. Lägg på och fördela ut en rejäl klick smörkräm lite större än din tårtbotten. Jämna till det någotsånär. Jag brukar ha ungefär knappt en cm tjocklek på krämen här.

Lägg nu på den första botten, det är detta lager som kommer bli överst i din tårta och den sida du vänder nedåt kommer vara toppen på tårtan.

Nu är det bara att fortsätta att fylla tårtan med vad det nu är för gott du planerat att ha mellan lagren. 

När du fyllt din tårta och lagt på bottenlagret kan du spackla den med ett tunt lager smörkräm. Ibland kan det unerlätta att stoppa in tårtan i kylen innan du börjar spackla, eller rent av mellan lagren.
Detta är ingen skönhetstävling, detta gör du bara för att inte dra runt alla smulor när du sedan ska spackla tårtan till dess riktiga form. Du ser hur sned min tårta fortfarande är. Stoppa nu in hela härligheten i kylen en stund. 30 minuter brukar vara lagom eller 5 minuter i frysen.

Nu är det dags att ge tårtan sin slutgiltiga form. Jag börjar nedifrån och går uppåt och lägger på ett rejält lager med smörkräm runt hela tårtan. Det kan tyckas mycket, men det mesta kommer jag att dra bort med de verktyg du såg ovan. På det här viset kan jag nämligen täcka över ojämnheterna och ge tårtan en vacker, rak form. 

Eftersom detta är en tårta som dessutom behöver fyra raka hörn så drar jag ut smeten en bit utanför tårtan. När jag sedan lagt smörkräm runt om kan jag jämna till hörnen. 

Nu är hela tårtan täckt med smörkräm. Det är nu den ska formas genom att med lätt hand dra bort så mycket smörkräm så att varje sida blir rak och fin. Det underlättar då att smörkrämen fin och smidig (i motsats till min här). Hur mycket smörkräm du låter sitta kvar på tårtan beror lite på hur ojämn den var från början och hur mycket du gillar smörkrämen. 

Nu börjar jag bli nöjd med tårtans form och ställer den i kylen en stund till. Som du ser har jag även skrapat bort överflödig kräm från bakplåtspappret så att jag fått en jämn kant nedtill.

Jag lägger på två bitar bakplåtspapper. Anledningen till det är att dessa papper kommer att hamna under tårtan. När jag sedan dekorerat tårtan och lyft över den till ett tårtfat kan jag lätt dra bort pappren och med dem det eventuella kladd som samlats där. 

Uvanpå bakplåtspappren lägger jag en liten skärbräda. Ju mindre desto lättare att få in tårtan i kylen. Dock ska hela tårtan rymmas under den. Och nu är det dags för det som är läskigast när man gör detta första gången. Nämligen att fatta tag i båda skärbrädorna och vända tårtan upp och ned. Första gången var jag säker på att jag skulle tappa alltihopa men du kommer märka att det faktiskt inte alls är så svårt eller riskfyllt. Ta det bara lugnt och känn efter var du har tyngden. 

Och nu är tårtan vänd, den har en perfekt rak översida och vassa fina kanter. Om du nu vill ha den extra jämn och fin så kan du doppa din spatel i hett vatten och stryka med den utmed hela tårtan. Då kommer smörkrämen att få en betydligt finare, jämnare yta. Jag fick några veck på toppen efter bakplåtspappret. De var små och inte så störande så jag gjorde inget åt det, men när sockerpastan kom på och jag jämnade ut den med min Smoother så syntes de fina vecken! Så, med andra ord, underarbetet är lika viktigt som vid tapetsering!

Allis Bengalis Bengalkatt

$
0
0

Allis uppfödare, Sara, bad att få låna några bilder på Allis som vuxen. Jag insåg att det faktiskt är ganska länge sedan jag fotat henne ordentligt och kattskrället växer ju fortfarande. Även om hon nu kanske ska vara fullvuxen. Så, det var bara att ta fram kameran och försöka jaga Allis med den, något som tycks få henne att gömma sig nästan lika snabbt som snabeldraken, som hon fortfarande inte är kompis med. Men med jag tror faktiskt vi lyckades överlista henne så här är några bilder, och om de här är de bästa så kan ni kanske ana hur de andra 200 ser ut...

Allis älskar att hoppa höjdhopp i sängen. Hon lockar och pockar och försöker få oss att vifta med något så fort vi går förbi sovrummet. Utanför bild står husse med den nya leksaken.

Här har hon fått tag på den. Hon håller fast den så vi inte kan ta den. I tre sekunder . Sedan är leken i full gång igen.

Allis älskar att leka kurragömma med oss. Vi ska gömma oss och hon kommer rusande fram för att visa att hon minsann är smartare än så. Det är oftast just här, i denna pose som leken startar. Snart kommer hon rusande efter oss. 

Hennes vackra prickar. Passar perfekt in i vårt prickiga hem. Synd de inte är mer rödvita. 

Här på övervåningen är vi ofta och hon ligger gärna på soffans kuddar. Ibland somnar hon en underlig ställning med huvudet hängande nedåt. 

Här myser hon på armstödet. Konstigt nog lockas hon aldrig till solen eller där det är varmt, hon verkar varken frysa eller vara varm. 

Minitårtor i höstens färger

$
0
0

När jag var yngre älskade jag Halloween, att klä ut mig, gå på fest, dekorera hemma och allt annat som då inte var lika vanligt som nu. Idag är jag motvalls kärring och är inte speciellt förtjust i denna amerikanska helg som ingen verkar ha full koll på när den infaller egentligen.

Därför gav jag mig inte ens på att försöka modellera pumpor eller något annat läskigt. Istället valde jag att inspireras av hösten när jag bestämde mig för att prova på att baka minitårtor. Innehållet är Fiffirutor, självklart med min egen korrigering av receptet - mer kakao. Vill du ha receptet och veta hur jag gjorde så hittar du det längst ned i detta inlägg. På vägen dit kommer några små tips.

När jag började göra tårtor var jag övertygad om att man behövde ett speciellt verktyg för att göra det här mönstret på tårtornas kant. Det finns nämligen ett sådant. Nackdelen med det är att man då alltid får samma storlek på sina rutor. Väljer man att istället köpa ett verktyg med ett taggigt hjul för ca 30 kronor och viker ett kraftigt papper så att det bildar en trekant kan man använda pappret som mall och dra linjera precis så tätt som man själv vill. För att fästa pärlorna behöver man fukta marsipanen lite med en pensel. 

Tårtorna är klädda med marsipan från Örebro. Inte för att jag provat så många olika sorter men den här marsipanen både smakar gott och är lätt att arbeta med. När jag skriver detta inlägg har tårtorna stått i kylskåpet över ett dygn och ingen av dem svettas än. 


Blommorna är gjorda i Flowerpaste som jag gjort själv. Jag har först färgat in hela massan i ljus orange med gelefärg. Därefter har jag modellerat blommorna, låtit dem torka och sedan färglagt dem med pulverfärg: orange, julgrönt och chokladbrunt.





Pumpan har min Isabel modellerat. Sedan har hon dekorerat tårtan själv. Blomman har jag gjort. 

Recept på Fiffirutor

Sätt ugnen på 157 grader

  • 150 g smält, avsvalnad smör
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 4 msk siktad kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mjölk

Glasyr (dubbel sats):

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 4 msk starkt kaffe
  • 4 msk siktad kakao
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 6-7 dl florsocker

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ihop de övriga torra ingredienserna och tillsätt dem omväxlande med mjölk och smör.
Häll smeten i en långpanna som du lagt bakplåtspapper i.
Grädda kakan i nedre delan av ugnen i ca 15 minuter.

Glasyr:
Vispa smör, kakao, vaniljsocker och kaffe smidigt, ca 3-4 minuter.
tillsätt florsockret.

Montering:
Låt kakan svalna. Använd ett runt pepparkaksmått eller liknande för att sticka ut runda bitar av kakan. Varje minitårta består av tre kakbitar. Lägg på en rejäl matsked av glasyren på varje lager och använd nästa del för att fördela den jämt på lagret.

Ställ in kakorna i kylen ca 30 minuter innan du fortsätter.

Klä varje minitårta med krämen runt om och på toppen med ett tunt lager. Kakan är mycket smulig och kommer vara lite svår att hantera, det är därför du bara ska ta ett tunt lager kräm nu.

När du har ett tunt lager kräm på alla minitårtor ställer du in dem i kylen en stund igen. Därefter kan du ta på ännu ett litet lager, allt efter tycke och smak och så att tårtorna får en fin och jämn form. Låt dem nu stå kallt ytterligare 30 minuter minst, eller över natten med plastpåse på, innan du lägger på marsipanlocket och börjar dekorera.

Hur du gör trådade sockerblommor

$
0
0

Blommor som denna gör man av flowerpaste. Flowerpaste (FP) är i grund och botten vanlig sockerpasta (SP) fast med tillsats av ett medel som heter CMC och som du kan köpa i välsorterade bakbutiker. Hur du gör egen SP kan du läsa på min Facbooksida. Om du sedan vill göra FP av den tillsätter du en tsk CMC per 250 g sockerpasta

Blomman ovan är sammansatt av kronblad som har en tunn ståltråd i sig. Att tråda kronblad och löv är en av grunderna i att skapa blommor. Jag tänkte visa hur jag gör för att sätta fast tråden.

Börja med att sticka ut ett den form du vill använda. 

Till det här bladet har jag använt den tunnaste ståltråden. Tjockleken på ståltråd mäts i gauge, ju högre siffra, dess tunnare tråd. Denna har storleken 24.
Forma en liten tunn korv av sockerpastan, ca 1 cm lång och några mm tjock.

Doppa ståltråden i lite vatten och skaka av. Stick den i korven du gjort, hela i vägen igenom. 

Sätt korven på bladet du ska tråda, tryck till lite och använd sedan en minikavel eller penseslskaft för att sätta fast den ordentligt.

Det färdiga resultatet ska se ut sådär ungefär. Eftersom detta är på undersida av bladet kommer den lilla ojämnheten inte att synas. Ska du göra blad vars undersida kommer att synas kan du försöka sticka in tråden i bladet, något jag inte tycker är helt lätt. Hittills har jag heller inte haft behov av att göra det. 

Nu kan du vända på bladet och använda den lilla "frill-kaveln" till att rulla utmed kanterna för att få en lockig, tunn kant på bladet. 

Med ett vasst föremål kan du trycka mönster för bladnerver. Lägg sedan bladet på tork över natten. När det hårdnat kan du montera det i din blomma eller bukett. 



How to - En enkel ros

$
0
0


Den här typen av stiliserade, utslagna rosor tycker jag är väldigt dekorativa. Dessutom är de lätta att färglägga och dekorativa på en tårta. Här får du veta hur jag gör dem, hur jag färglägger dem återkommer jag till senare.

Du behöver:
- Rosutstickare i två storlekar. Detta är också enligt mig den mest användbara utstickaren du kan köpa om du är nybörjare.
- Flower paste
- Kavel och non stick underlägg.
- Skummatta
- En sax med riktigt skarp spets
- Frillingverktyg eller en tandpetare, eller ett klotverktyg
. Ett vasst föremål, ex en palettkniv
- Florsocker
- Något att lägga den färdiga rosen på
- Liten bit bakplåtspapper
- Vatten

Kavla ut flowerpaste tunt, så tunt att du ser mönstret från underlaget genom det.
Stick t två små och en stor ros. 

Använd frillingverktyget, eller tandpetaren för att tunna ut kanterna på varje blomblad.

Så här bör det se ut när du är klar. Ett tips: Ju hårdare underlag, desto "krusigare" blir kanten.

Använd din palettkniv eller baksidan på en vanlig kniv för att göra små ränder i kronbladen. Gör dessa moment på alla dina blommor och lägg dem sedan åt sidan, täck över dem med plast för att de inte ska torka ut allt för mycket.

Forma en korv. Ca 10 cm lång och 5-7 mm tjock.

Platta till korven med din kavel

Rulla ihop den tillplattade korven till en snäcka. 

Använd saxen för att klippa små hack i snäckan, hela vägen ända in till mitten.
(Den suddiga bilden beror på att sambon är fotograf)

Lägg den största blomman nederst, pensla lite vatten i mitten och lägg på en av de små blommorna så att kronbladen går omlott. Tryck till med fingret. Gör likadant med den andra mindre blomman och slutligen sätter du dit snäckan du gjorde nyss. 

För att forma bladen knycklar jag ihop bakplåtspapper i små bitar och lägger under kronbladen som stöd. Låt blomman torka ordentligt, helst över natten. 

Den färdiga blomman kan färgläggas med pulverfärg. Var försiktig så inte de tunna bladen bryts.
Jag har använt samma metod för dessa blommor men endast två lager. Jag färgade in Flowerpasten med lite orange pastafärg.
När rosorna torkat använde jag orange, grön och brun pulverfärg för att förstärka detaljerna. 


Rösta på mig! Vote for me! Please!

$
0
0


Jag är finalist i fototävlingen som arrangeras av Hela Sverige bakar. Om du gillar min bild så vore jag tacksam för din röst! Hoppas du vill hjälpa mig att vinna. Röstar gör du här:

The pic above is one of the finalist in the photo competition Hela Sverige Bakar. If you like the photo, I would be happy for your vote. Here is the competition.

Ett litet lila paket...

$
0
0

Vi firade fas dag i helgen, precis som alla andra. Min egen far bor allt för långt bort, så han fick nöja sig med ett kort men mitt barns far uppvaktades både med presenter och tårta i form av en  present. I alla fall var det det som var tanken. Jag kan inte påstå att jag tycker att jag lyckades speciellt väl, men nu har jag testat detta och gjort det med min egen twist - vilket naturligtvis innebär blommor.


Far i huset är svag för sockerkaka och marsansås. Det ska vara enkelt med andra ord. Men han hade också önskat sig en tårta med bilar i.Jag vet inte riktigt om han sa det där på skoj, men bilar i tårtan fick han. Ahlgrens bilar närmare bestämt.

Glöm inte att rösta på mig!!

Jag är finalist i fototävlingen som arrangeras av Hela Sverige bakar. Om du gillar min bild så vore jag tacksam för din röst! Hoppas du vill hjälpa mig att vinna. Röstar gör du här:

The pic above is one of the finalist in the photo competition Hela Sverige Bakar. If you like the photo, I would be happy for your vote. Here is the competition.

Ett litet test i tårtväg

$
0
0



Det kan låta helt galet, men jag har faktiskt köpt mig en tårtdummy. Min tanke var att jag nu skulle lära mig att klä tårtorna med sockerpasta utan att det blir veck på dem. Tanken var god, riktigt god. Men att arbeta med en dummy var faktiskt svårare än jag trodde. Det tog mig ett antal försök att få på sockerpastan utan att den gick sönder av de skarpa kanterna och ganska mycket pill att få den ett fästa på dummyn som ju inte var klädd med smörkräm. När jag väl lyckats var sockerpastan full med avtryck från mina naglar, och avtrycken gick inte att släta ut.



Trots nagelmärkena ville jag testa att måla på sockerpastan. Jag använde pulverfärger och borstade försiktigt på. Jag vet inte om jag tyckte det blev så jättebra, ytterligare en sak att träna på.


Tårtor med "frills" på verkar vara extremt poppis just nu. Jag tycker de är fantastiskt vackra och gjorde en variant jag tyckte om. Eftersom detta är en dummy använde jag flowerpaste, lät det torka och borstade sedan på lite pulverfärg på de yttersta kanterna. Jag använde grönt och brunt som jag blandat. 

En av blommorna jag visat tidigare.

Som du ser är färgen inte speciellt framträdande, det var heller inte min målsättning.

Sweeter with sugar

$
0
0

Jag startade min blogg långt innan de flesta andra, någon gång under 2001. Jag döpte jag den till "Under the board walk" som är titeln på en gammal låt som jag hörde som cover med Bruce Willis. Board walk syftar i det här fallet på en strandpromenad i trä som man kan gå in under, sätta sig och pratar med någon man håller kär till långt in på natten. Det förde mina tankar först till USA och sedan till Spanien.

I början var min blogg en sporadisk historia som snabbt rann ut i sanden. På den tiden, stenåldern i detta sammanhang, var det få människor som någonsin hört om en blogg, och än färre som varit i närheten av en. Statistik, Facebook och Bloglovin hade ingen ens tänkt på då och kommentarerna var än glesare än nu. Så min blogg fanns, men blev snabbt ganska tom, ouppdaterad och lite bortglömd.

2004 föddes min dotter. Strax efter började jag scrappa och inte långt därefter började allt fler likasinnade att visa upp sina alster i bloggar. Jag började skriva regelbundet, visa mina alster, berätta om mitt liv, mina tankar och mina åsikter.

Någonstans 2006-2007 fick jag en psykopat till chef och det visade sig snart att han kunde vrida vartenda ord jag skrev i min blogg till min nackdel. Det gick så långt att jag fick, på ett mycket förödmjukande sätt, be om ursäkt för att jag hade en hobby och skrev en blogg. Jag låste givetvis genast min blogg och de som ville följa mig privat fick göra det i en separat, lösenordsskyddad blogg. Den lösenordsskyddade bloggen finns inte kvar längre. Numera delar jag inte med mig av mitt privatliv och mina åsikter utan att alltid först överväga om en psykopat skulle kunna använda det jag skriver mot mig. Detta har inneburit att min blogg numera är ganska slätstruken avseende privat innehåll även om jag fortfarande, då och då, uttrycker mina synpunkter.

Istället har fokus flyttats helt till bilden. Oavsett om det är foton från semestern, min hobby scrapbookingen eller mina bakverk. Det är, utöver min dotter, mina foton, tårtor och allt annat kreativt jag har glädjen att kunna hålla på med som är sockret i mitt liv, kryddan i vardagen, och allt blir faktiskt sötare med socker. Därför har jag beslutat mig för att vända blad helt än en gång och ta steget fullt ut genom att faktiskt byta namn på min blogg. Låt mig därför få presentera:

"Sweeter with sugar" 


Välkommen att fortsätta följa mig!

Steg för steg - gör en lilja i flower paste.

$
0
0


I den här beskrivningen visar jag hur du gör en lilja som på bilden och hur du färglägger den.

Det är egentligen inte speciellt avancerat att göra en lilja. Svårigheten med den, liksom med alla trådade blommor är att du måste föreställa dig hur blomman kommer att se ut när den sitter ihop och forma dess blad vart och ett för sig. Min lilja fick en lite för skarp böjning på bladen, vilket gjorde den en aning svårare att montera. Mitt bästa tips är att om du ska använda blomma på en tårta, testa den innan så att den verkligen får den form du tänkt.

Modellering


På bilden ser du ungefär de redskap jag har använt. Den gröna bladutstickaren kommer från Panduro och ingår i deras blompaket. Det gör även de två övre skumdynorna. 

Jag använder uteslutande Flower paste när jag gör blommor. Den gör jag själv genom att tillsätta CMC till min egen sockerpasta.
Här har jag kavlat ut degen tunt, så tunt att jag kan se underlaget genom degen. Därefter har jag stuckit ut sju stycken blad. Jag sticker alltid ut en extra. Lägg på en plastfolie på bladen du inte arbetar med så att de inte torkar ut. 

Gör en smal liten korv av degen och sätt fast en tunn floristtråd i den.

Tryck fast tråden på bladet och kavla ut den sedan så att tråden sitter fast och korven du fäst den i är alldeles platt. Se gärna tidigare inlägg om hur du trådar blad.
Vänd på kronbladet och använd en tandpetare för att ge bladet en liten fördjupning i mitten.
Lägg bladet på skummattan och tunna ut kanterna på det med hjälp av ett kulverktyg eller ett frillingverktyg. Jag använder det senare. Ju hårdare underlaget är desto tunnare och krusigare blir bladets kanter. Testa dig fram för att få rätt form.

Gör en rulle av ett lite hårdare papper eller använd någon annan form av rundstav du har hemma. Lägg bladen på den. På min bild ser du att jag lagt bladen så att böjen blir långt ned på dem eller i mitten. När jag satte ihop blomman så insåg jag att böjen gärna kunde varit skarpare och suttit högre upp på bladet.
Det innebär att du kan rulla pappret smalare och låta nederdelen av bladen vara raka. 

Gör nu en droppform av sockerpasta, ca 1,5 cm lång. Klipp ett kryss i toppen på det med en smal sax. Sätt fast på floristtråd. Gör även 4-5 stycken små korvar och sätt fast på floristtråd, se bild nedan. Detta kommer bli pistiller på din blomma.

Låt nu allt torka över natten!

 Färgläggning

Måla de smala, raka pistillerna i orange. Jag använder pulverfärg.

Blanda gul och grön pulverfärg och borsta försiktigt på lite längst ned på kronbladen.

Använd en ljusrosa nyans och borsta med lätt hand på runt den fördjupning tandpetaren lämnat. Borsta på en mörkare nyans i själva fördjupningen.
Färgerna i bakgrunder heter Petal Dust.Man kan köpa separata kakor eller  i en samling som denna. Samlingen finns i tre olika färgkombinationer. Jag köpte mina hos Strössel och Annat.Tyvärr kan jag inte rekommendera dem, färgerna blir väldigt bleka och det är svårt att fylla penseln, oavsett om jag fuktar den eller inte. Men det kanske finns en annan metod som jag inte känner till?

Använd den mörkare nyansen och borsta försiktigt på yttersta kanten av bladen.
Slutligen kan du använda en livsmedelspenna eller en våt pensel för att göra små prickar på bladet. 

 Hopsättning

Sätt ihop blommans pistiller genom att tvinna ihop floristtrådarna. Snurra lite floristtejp runt. Floristtejpen ska förvaras i kylskåp och den blir elastisk och fäster om du drar lite i den. 

Fäst ihop tre av bladen genom att snurra floristtejp runt dem. Sätt sedan fast de andra tre bladen bakom dem. Tvinna tejpen tills du är nöjd med formen på liljan.



Lycka till!
Viewing all 339 articles
Browse latest View live